Läser som sagt Psykologi 2 nu under hösten, vilket består av en obligatorisk kurs i vetenskaplig metodik och statistik samt tre valbara kurser.
Lite kort om de kurser jag läser/ska läsa:
Beskrivning tagen från http://www.psychology.su.se/
Vetenskaplig metod & statistik 7,5 hp:
Delkursen avser att ge fördjupade kunskaper om forskningsprocessen, dvs förmågan att identifiera och analysera problem, formulera frågeställning, välja forskningsdesign, genomföra datainsamling, och analysera samt tolka resultat. Delkursen omfattar kvalitativ och kvantitativ metodteori, metodlära, olika aspekter av mätning och testning, statistik, etik, vetenskaplig kommunikation samt användningen av statistikprogram på dator (SPSS). Delkursen ger även träning i att genomföra en vetenskaplig undersökning av en frågeställning inom psykologi, samt att tillgodogöra sig aktuell forskning från primärkällor (vetenskapliga artiklar).
Kognitiv Psykologi 7,5 hp:
Kursen Kognitiv psykologi, 7,5 hp, Psykologi II, bygger vidare på och breddar den undervisning som getts under Psykologi I. Kursen behandlar kognitionspsykologins centrala ämnesområden med fokus på uppmärksamhet, minne, språk och beslutsfattande. Kursen behandlar även högre kognitiva funktioner med fokus på exekutiv funktioner samt hur kognition och emotion samverkar. Notera att de ingående delmomenten kan komma att variera något över tid beroende på tillgänglig lärarkompetens.
Klinisk Psykologi 7,5 hp:
Delkursen skall enligt kursplanen behandla psykologiska och biologiska teorier om psykisk sjukdom, liksom olika diagnostekniker och behandlingsmetoder. Olika former av behandling och förebyggande mentalhälsovård inom familj, arbetsliv och samhälle diskuteras. Vissa kliniska mätmetoder presenteras.
Socialpsykologi 7,5 hp:
Det övergripande syftet med denna kurs är att ge fördjupade kunskaper inom fältet socialpsykologi. Dessa fördjupade kunskaper hjälper förhoppningsvis till att med ökad förståelse navigera inom den sociala sfären – d.v.s. att ge psykologiska beskrivningar och förklaringar till sociala fenomen som ständigt sker i vår omvärld. Kursen belyser dessa sociala fenomen utifrån den enskilda individen, dennes omgivning, samt interaktionen mellan individ och miljö.
En viktig övergripande målsättning med kursen är också att framhålla fältets olika analysnivåer som spänner från kognitivt präglade intraindividuella perspektiv till mer socialt präglade interindividuella perspektiv.
—-
Det finns en del kurser att välja på, men valde de tre sistnämnda pga att det är dessa områden som berör och intresserar mig mest. Andra områden som också är intressanta är biologisk psykologi (hjärnans anatomi), perception och neuropsykologi (våra sinnen), personlighetsteori samt motivation och emotionspsykologi.
Vetenskaplig metod och statistik som jag läser nu parallellt med kognitiv psykologi, kan låta rätt tråkigt men är sjukt bra att veta om man sedan ska skriva c uppsats eller hålla på med forskning. Det är saker som man bara MÅSTE veta och banka in i huvet. Denna kurs samt kognition och socialpsykologi läste jag även början på i Psykologi 1. Nu är det på lite högre nivå och fördjupning.
Klinisk psykologi har jag valt då det omfattar GAD (generaliserat ångest syndrom), depression samt funktionsnedsättning bland annat. Man läser mycket om detta på psykologprogrammet, men jag är intresserad av det för att det berör mig. Har själv upplevt delar av det och även hört om andra som har gjort det. Så vore intressant att lära sig lite mer om det!
Socialpsykologi tyckte jag var väldigt intressant på Psykologi 1 kursen, men har också läst en del kring det på sociologin och pedagogiken.
Kognition som jag läser nu omfattar en hel del saker, som står ovan. Men det som är mest intressant är uppmärksamhet, högre kognitiva funktioner, beslutsfattande men också hur vårt minne fungerar.
Håller just nu på med två olika projektarbeten i de två första kurserna. Båda är inriktade på problemlösning i någon form och hur det påverkas av tidspress/distraktion. Andra intressanta saker vi kommer undersöka är kring det här med hur våran kreativitet fungerar, och huruvida vi kan manipulera den till det bättre.