8 Comments

 1. Daniel

  Hej, ser att det här inlägget är från 2014, jag har precis börjat med Elvanse, mkt huvudvärk på kvällen, inne på andra veckan, provat Ritalin och allt det där också.
  Hur går det för dig nu? Fortfarande Elvanse?

  • anna

   Hej!
   Ja precis, har inte skrivit på bloggen särskilt mycket senaste året tyvärr. Men har planer på att börja göra det igen nu under våren. Testade bara Elvanse några dagar, fick för mycket biverkingar. Fick Metamina igen efter det och har det fortfarande. Fungerar jättebra 🙂 / Anna

 2. Tommy

  Blir lite ledsen när jag läser detta då jag precis sitter och väntar på att mitt elvanse recept ska komma in på måndag. Ville ha metamina men läkaren här där jag bor vill absolut inte det, han nämnde dock inte något om att det inte gick att få.
  Skrev igår till en läkare i stockholm som är specialiserad på adhd eftersom man nu inte längre behöver remiss utan kan söka specialist vård i hela landet utan.

  Får se vad dom säger, hoppas verkligen inte det är hel stopp på metamina.
  Har ätit alla andra mediciner som finns att testa närmare 10 st olika varav ca 7 metylfenidat. legat på hög dos av alla för att få önskad effekt men kroppen och magen klarar då inte av det istället, samt att allt ska vara depo nu verkar det som.

  Alla depo har jag varit tvungen att ha eftermiddagsdos av för att inte kvällen ska vara helt åt helvete så självklart stör det sömnen då.

  Hade en dröm om metamina som man skulle kunna kontrollera på ett annat sätt.

  har du mer info om det läkemedelsverket skrivit vore jag tacksam, hittar inget när jag söker där.

  • anna

   Förstår det! Det var ju ett tag sen jag skrev på min blogg, varit dålig på att skriva här närmsta året. Men har planer på att börja skriva igen. Testade bara Elvanse i några dagar men slutade pga samma biverkningar som från de mediciner jag testat innan Metamina. Men eftersom Metamina fungerat bäst för mig fick jag det utskrivet igen och har fortfarande den medicinen.
   Jag kan inte riktigt svara på varför inte fler personer får Metamina, kan bara spekulera i varför. Största anledningen är troligtvis pga att det inte är lagligt i sverige ännu. Om elvanse kom som en snabbverkande tablett istället för depå, kan jag tänka mig att denna kan vara lika bra som Metamina. Vet ej om det kommit någon sådan eller om det finns planer för det. Däremot vet jag att många läkare helst inte vill eller kan skriva ut Metamina, samt att det är en stor och lång process för att få det godkänt. Om jag vore du, skulle jag försöka kämpa med att få tag i en läkare som skriver ut Metamina. Men om det är så att du behöver så pass hög dos, så kanske det är anledningen till att din läkare inte vill skriva ut Metamina? / Anna

 3. AE

  Tack för att du delar med dig! Har en son i tonåren som jag/vi försöker stötta & förstå på bästa sätt. Vi ska precis komma igång med Elvanse efter att ha testat Concerta (inga bra biverkningar…) och Ritalin, vars effekt vi skulle vilja förlänga över dagen.

  • anna

   Hoppas det går bra med Elvanse! 🙂 Om han fortfarande får biverkningar skulle jag försöka kämpa med att få ut Metamina istället. Tycker dock att det är viktigast att man försöker ha en så låg dos som möjligt på medicinen, då det bara är ett slags hjälpmedel. Kan man gå i KBT eller DBT och är mottaglig för det, så är det också en bra väg att gå för att försöka klara av vardagen. Viktigt med struktur och balans för att allt ska fungera. Medicinering funkar inte om man mår dåligt eller har ett rörigt ostrukturerat liv, många pusselbitar som ska läggas på plats! 🙂 / Anna

Leave a Reply