En vän till mig håller på och ska göra att arbete i skolan om just ADHD, ja mitt favoritämne (har väll inte undgått någon ;D) !
Hon skickade mig ett gäng frågor som jag så gärna svarade på (ja, hon råkade få tillbaka typ en hel uppsats :D). Tänkte dela med mig av dessa frågor jag svarat på:
1. Vad är ADHD?
ADHD är en funktionsnedsättning som innebär att man har problem inom dessa områden: Uppmärksamhet, Impulskontroll och Överaktivitet. Dessa tre saker kan antingen förekomma var för sig eller i kombination med varandra. Vissa har ADD som ingår i ADHD, men då är bara uppmärksamhet ett problem. Andra som har ADHD kan ha alla tre problemområden men också bara två. Det är också detta som gör att symptombilden kring ADHD/ADD kan se väldigt olika ut och skiljer sig mycket åt från person till person. Kriterierna för hur symptombilden ställs ser ut enligt detta: Om uppmärksamhetsstörning och hyperaktivitet/impulsivitet, funnits under det sista halvåret kallas det ADHD kombinerad typ. Om hyperaktivitet/impulsivitet varit tydligast under sista halvåret kallas det ADHD hyperaktiv/impulsiv typ. Om uppmärksamhetsstörning varit tydligast under sista halvåret kallas det ADD Uppmärksamhets störning (ADHD med framförallt bristande uppmärksamhet). Alla dessa tre kategorier baserar sig också på att man haft problem i ung ålder (från 7 år och uppåt och inte bara närmsta åren) med någon eller samtliga kategorier.
De flesta med ADHD har också minst en annan Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) eller affektiv sjukdom (GAD, Depression, Bipoläritet, Borderline osv). Vilket i sin tur kan göra det svårt hos vissa att ställa en diagnos på vad som är vad och om man har flera av dessa.
2. När fick du din utredning?
I april 2012.
3. Hur är det att leva med ADHD?
Finns både fördelar och nackdelar med att leva med ADHD. Ibland är det helt underbart att kunna ”hyperfokusera” eller ”kicka igång” saker. När jag tycker något är intressant så är det ”all in”. Däremot när något är tråkigt, eller saker som ska göras på daglig basis kan ibland vara sjukt svårt att komma igång med. Det är ofta lätt att skjuta upp så saker som är tråkiga, då dessa inte ger någon ”kick” eller ”endorfindusch” just då, men däremot efter de blivit gjorda. Men så långt kan det ibland vara svårt att tänka. För det mesta är det kul att kunna brinna för saker till det oändliga och vara kreativ, det är nog det roligaste med att ha ADHD. Nackdelarna kan ibland vara desto flera. Baksidan av att ge allt på mycket saker och ständigt söka efter kickar eller gå på högvarv i hjärnan men inte alltid fysiskt kunna utåtagera är att jag blir ofta trött, ängslig och deppig.
4. Vad hade du för symptom?
Både hade och har. ADHD är en funktionsnedsättning som inte går att bli av med, men man kan ”växa ifrån” eller lära sig hantera viss problematik med åldern. Allt beroende på hur uppväxten var, hur man är som person, om man har ytterligare diagnos eller problematik (funktionsnedsättning eller affektiv sjukdom), om man får/hittar ”nycklar” eller hjälpmedel som lär en att hantera sin problematik. Symptomen/problematiken inom ADHD syns tydligast under stress, när krav ställs, vid hunger eller trötthet (egna erfarenheter). Som barn beter man sig eller snarare ”får” bete sig på ett annat sätt än som vuxen. Detta gör att viss problematik kan finnas kvar i vuxen ålder, vid olika tillfällen. Vuxna lär sig också vad som är rätt och fel på ett annat sätt därav syns inte alltid problematiken. Som vuxen med ADHD utan medicin eller KBT osv samt vid stressiga situationer, så kan droger/centralstimulerande medel i form av tex nikotin eller alkohol (men också tyngre droger) vara en snabb utväg för att klara av att hantera vardagen. En person med ADHD tänker och tar in mycket mer intryck än vad resten av omvärlden gör. Detta medför i en trötthet som omvandlas till överenergi/hyperaktivitet. Det ser man ofta på barn som tex äter mycket socker eller snabba kolhydrater, först blir de överspeedade för att sedan bli extremt trötta, och tröttheten hanteras genom att bli ”övertrött” och impulsiv/hyperaktiv. Som vuxen ser det snarlikt ut, men skillnaden är att man på ett sätt är lugnare och vissa lär sig hantera sina ”ups and downs”. Hyperaktivitet och impulsivitet hos en vuxen kan istället vara att man pratar mycket (för att hjärnan håller på att somna kort sagt, man har underskott av vissa hormoner), eller småäter/stresshunger men kan också vara att man blir träningsnarkoman, fastna lätt i drogmissbruk eller bara kanske tar plats och att det ibland bara ”hoppar” ut ord ur munnen. Svårt att vänta på sin tur, dåligt tålamod, tröttnar snabbt på saker, kastar sig gärna in i nya utmaningar men har svårt att fullfölja dessa saker. Kanske impulsivt går och köper saker man inte har råd med. Personer med ADHD kan ha svårt att hantera tid/vara tidsoptimister eller svårt med konsekvenstänkande och istället tänker kortsiktigt och impulsivt. Ja, problematiken kan se väldigt olika ut beroende på om man är tjej eller kille, barn eller vuxen och bakom varje person med denna funktionsnedsättning finns faktiskt också en personlighet. Vilken man inte får glömma.
Det finns egentligen 4 områden som man inom KBT inriktad på ADHD jobbar med, dessa är: Att styra sina impulser, att ha en jämn aktivitetsgrad, att styra sin uppmärksamhet och att organisera samt planera. Under dessa 4 områden faller ytterligare en hel del områden. Jag har själv fått hjälp med alla dessa områden och har kommit väldigt långt inom samtliga. Den biten som fortfarande kan vara svår ibland är att styra mina impulser, och där ingår även saker som att hantera relationer, känslor, intryck och medveten närvaro (Mindfullness) kan vara till stor hjälp här!
5. Vad gav det dig för konsekvenser i olika sammanhang?
Har tidigare (och ibland fortfarande) haft väldigt svårt med att planera/strukturera upp min vardag, inte ta på mig för mycket eller för lite saker. Hitta en jämn balans och inse vad som är rimligt som människa att klara av på en vecka. Har många gånger ställt extremt höga krav på mig själv och haft stora visioner om saker i livet som sedan slutat med att jag inte orkat fullfölja dessa saker eller tappat motivationen. När man har ADHD kan det vara lätt att ”gå all in” på saker, men under vägen har jag ofta tröttnat eller tappat motivationen samt tron på mig själv. Små saker som att inse att det är bättre att i alla fall påbörja något eller göra lite i taget, än att tro att man är allsmäktig och ska göra allt på en gång. Detta har många gånger lett till att jag inte har gjort något alls i vissa lägen, då jag direkt känt att vissa saker varit för svårt eller för tunga att ta tag i samt att få avslutade. Impulser är också något som inte varit särskilt hanterbart under större delen av mitt liv, men som jag börjat få grepp om nu idag. Att ständigt gå runt och tänka kortsiktigt samt ”släcka bränder” efter sig som en konsekvens av ett problem kring icke konsekvenstänkande. Ibland har det varit saker som att förstå när man ska sluta dricka sista glaset alkohol och andra gånger att planera ekonomin. Vid vissa tillfällen har det handlat mer om saker på relationsnivå. Att ta saker väldigt bokstavligt och att inte se konsekvenser av impulsiva saker jag ibland sagt eller gjort i ren ilska eller för att jag varit ledsen/sårad men egentligen inte vågat säga berätta om det för personen. Det har också varit så att eftersom att jag är väldigt känslig för ansiktsintryck eller kroppsuttryck och vad en person säger men kanske egentligen inte menar, så har det gjort mig väldigt förvirrad. Att vara tjej med ADHD är också en sak för sig. Massa hormoner som ibland rullar lite för ojämnt och som bildar en kaskad av energi (som ibland kan vara helt fel att få ur sig i vissa lägen) och detta har gjort att jag tryckt det inom mig, för att sedan explodera tillslut. Att hela tiden överanalysera saker och försöka hantera alla tankar, känslor och intryck som kommer in rullandes leder ofta till en enorm trötthet och ibland depression/ångestattacker. Detta kan ibland ske varje dag, flera gånger på en dag, men också med några dagars mellanrum. Så dagsformen (hur jag sovit, ätit, rört på mig, vilken tid det är i månaden, vilken årstid osv) avgör ofta hur dagen blir för min del.
6. Jag vet att ADHD har ett förbund – brukar du vara där?
Nej, och ja det finns ett antal olika förbund som man kan vända sig till om man har ADHD/ADD eller är anhörig. Men har hiten tills inte varit i behov av det. Har gått kurser via Prima vuxenpsykiatri i Täby, Mörby och Danderyd.
7. Vad är ADHD förkortning för?
Attention Deficit Hyperactivity Disorder
8. Vad har du för kost?
Äter det mesta men undviker framförallt socker och snabba kolhydrater. Äter sällan godis, glass eller chips. När det gäller kolhydrater håller jag mig för det mesta till fullkornspasta, fullkornsris och fullkornsbröd. Ibland glutenfria produkter. Äter mycket grönsaker och frukt/bär. Försöker tänka på att ta bort ”dolt” socker i mat genom att tex köpa naturell yoghurt, göra egen proteinshake eller söta saker med stevia/bär istället för socker, då många produkter som man köper färdigblandat har tillsatt socker. Varför jag undviker just socker och snabba kolhydrater och istället satsar på protein i alla dess former, grönsaker, frukt och långsamma kolhydrater, beror på att jag förbränner mat väldigt fort. Då håller jag mig mätt längre och får inga ”sockerdippar” under dagarna. Måste också äta något helst var 3:e timme, annars får jag ofta blodsockerfall men då lite beroende på hur aktiv jag är just den dagen. Min ADHD problematik syns extra väl då jag är stressad, hungrig eller trött. Har då svårt att hålla samman. Så kosten är A och O!
9. Tränar du? Och i så fall hur ofta?
Ja, just nu balett en gång i veckan och ridning en gång i veckan, samt går hundpromenader 3 gånger om dagen/5 dagar i veckan. Annars tränar jag ibland lite olika styrka, yoga, pilates, uthållighet och coreträning hemma eller går på pass. Rör jag inte på mig alls en dag så blir jag ofta trött och deppig, tänker väldigt mycket och måste få utlopp för det. Trötta ut kroppen fysiskt och psykiskt.
10. Vad har du fått för hjälp? Och den hjälpen du har fått hur har arbetssättet varit gentemot din ADHD?
Har fått hjälp med att pröva ut ett antal olika mediciner och har idag en som passar mig perfekt, Metamina. Gick tidigare två grundutbildningar om ADHD/ADD. Efter det fick jag möjligheten att delta i en KBT grupp (Kognitiv Beteende Terapi) med inriktning på ADHD/ADD. Kommer senare också att gå DBT (Dialektisk Beteende Terapi) med fokus på ADHD.